Foto
Pinterest is een van mijn favoriete websites, zeer frequent gebruikt door mijzelf en nog miljoenen andere “pinners”. De term “pinnen” is voor velen niet zo ongewoon meer en een deel geworden van hun dagelijks leven. Je ziet misschien vaak een mooie foto, nieuwe trend of leuk knutselidee verschijnen op een of andere website… Met Pinterest kan je alle foto’s die je tegenkomt en de moeite waard vind om te delen met anderen, pinnen op een van je borden en op die manier met anderen delen. Het principe is dat je zelf een profiel aanmaakt en daarin een onderverdeling maakt aan de hand van “borden”. Je moet deze een beetje bekijken als virtuele prikborden waar je – denk ook aan het echte leven – iets wat je wil onthouden of mooi vindt kan aanhangen, of in dit geval pinnen.

Nu kan je dit toepassen in het lager onderwijs op twee verschillende manieren die ik even kort zal toelichten. Ten eerste kan je het zelf gebruiken om bepaalde lesideeën op te doen. Links bovenaan heb je een zoekfunctie waarin je een bepaalde term of een woord intypt en er honderden of duizenden foto’s verschijnen die iets met dat specifieke woord te maken hebben. Je kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar een mooie kaart die de kinderen voor Moederdag kunnen maken. Dan zoek je op “Moederdag kaart” of “Mother’s Day” en dan zal je allerlei foto’s krijgen waarop kaarten staan, maar ook vaak korte stappenplannen van hoe je precies zo’n kaart maakt. Je krijgt dus eigenlijk een kant en klare les voorgeschoteld in een paar muisklikken. Ook kan je je eigen creaties delen met de andere pinners door zelf een foto te pinnen van je eigen werkstuk. Een heel leuke manier om mooie foto’s en ideeën uit te wisselen dus! Onder dit blogbericht zie je enkele foto's die ik tegenkwam door de zoekterm "moederdag kaart" in te typen in de zoekfunctie van Pinterest.

Een tweede manier om Pinterest te gebruiken in je klas is door de leerlingen zelf te laten pinnen. Je maakt een account aan met de volledige klas en bespreekt klassikaal welke borden je zal nodig hebben om op te pinnen. Geef de kinderen ook een mogelijkheid om latere ideeën op te schrijven, want er kunnen steeds nieuwe borden worden toegevoegd. Laat de kinderen zelf op zoek gaan, in bepaalde thema’s naar foto’s of prenten en laat ze die zelf pinnen op het klasaccount. Werk je bijvoorbeeld in aardrijkskunde rond Azië, laat ze dan allerlei foto’s van Aziatische landen als Japan, China, Thailand, Cambodja, laos, Vietnam, etc. opzoeken en “repinnen”. Vergeet hen dan niet te zeggen dat ze ook bij de foto moeten typen waar de foto precies is genomen. Zo kan je met je klas een thematische opbouw maken van je volledige schooljaar aan de hand van foto’s, prenten, stappenplannen, etc.

Pinterest is dus een enorme trend die je zeker en vast als ‘hot’ mag beschouwen!


 
FotoOnderwijsvisies 3 BOLO
Een beleidsplan op school is absoluut geen verplichting, maar wel een must have op je school. Wanneer je controle krijgt van de doorlichting is dit een ideale manier om je schoolvisie weer te geven op een gestructureerde manier. Naar mijn mening moet een beleidsplan niet opgelegd worden door de directie van de school, aangezien de motivatie tot het maken van zo'n plan op die manier niet gestimuleerd zal worden. Het initiatief moet komen van het volledige schoolteam, waar alle leerkrachten en directieleden een eigen inbreng hebben in het opstellen van het beleid op school. Nu heb ik, samen met mijn medestudenten leerkracht lager onderwijs, een schoolsituatie gesimuleerd om een beleidsplan op te stellen. Wij waren dus het uitvoerend luik, onze lesgever was het organisatorisch luik. We hebben allereerst een vragenlijst ingevuld die onze verschillende onderwijsvisies weergeeft. 
Op de afbeelding hiernaast zie je onze verschillende onderwijsvisies; we kunnen besluiten dat de meesten onder ons aansluiten bij het feit dat de leerlingen uit eigen ervaringen moeten leren, zelfstandig moeten kunnen werken, zelf moeten ontdekken, etc. Met andere woorden kunnen we vaststellen dat we niet meer willen aansluiten bij een klassieke onderwijsmanier, waarbij er frontaal wordt lesgegeven aan de leerlingen. Nu is dit in de realiteit niet altijd het geval dat in een schoolteam de visies overeen komen. Je gaat in je team altijd mensen met een andere visie hebben, en dan is het belangrijk dat je allemaal een beetje water bij de wijn doet en op die manier tot een akkoord komt. Een beleidsplan is het resultaat van de mix van allerlei visies op het onderwijs van de dag van vandaag, gezien door de ogen van jonge, oude, conservatieve, vernieuwende, etc. leerkrachten.

 
Foto
Op het prachtige Sint-Pietersplein in Gent heb je in de abdij een mooi museum voor kinderen: De wereld van Kina. Het is een natuurmuseum, speciaal ontworpen voor kinderen. Er is nu al een tijdje een tentoonstelling aan de gang over seksuele opvoeding, volledig aangepast aan kinderen, zowel van de eerste, tweede als derde graad, nl. “ ‘k zag twee beren”. De tentoonstelling bevindt zich op de bovenste verdieping van het museum, waardoor je eerst rustig door de andere zalen kan wandelen om zo te eindigen in deze geweldige tentoonstelling.

Het is soms heel moeilijk om bepaalde dingen aan te brengen aan jonge kinderen, zeker als die zaken in verband met seksualiteit zijn. Kinderen moeten vaak lachen om seks en ook in de ogen van sommige leerkrachten zijn vele zaken taboe voor kinderen. Deze tentoonstelling geeft je als leerkracht een kans om, op een speelse maar toch leerrijke manier kennis te maken met seksualiteit.

Je krijgt een rondleiding van een fijne gids die helemaal geen taboe maakt rond seksualiteit. Aan de hand van allerlei spelletjes, doe-, luister- en kijk-opdrachten kom je in contact met leuke weetjes over seksualiteit en alles daarrond. De tentoonstelling is ingedeeld in vier ruimtes waardoor er voor elke graad een apart deel voorzien is. Ook voor het secundair onderwijs is er een aparte zaal.

Kinderen leren niet enkel over hoe bijvoorbeeld de man en vrouw er naakt uitzien – ik vond het trouwens heel leuk dat je een man en vrouw kon voorzien van verschillende “soorten” geslachtsdelen, erg ludiek weergegeven door grote panelen die een geanimeerde man en vrouw moesten voorstellen – maar ze leren ook alles wat met seksualiteit te maken heeft, zoals liefde, kinderen, etc. De tentoonstelling is zo gemaakt dat eigenlijk alles uit de kinderen zelf komt en dat ze vooral door zelf dingen te proberen veel bijleren.

Een echte aanrader dus om met je klasje te doen!


 
Weebly, een manier om zelf je eigen website te creëren, is ook toepasbaar in de klas. Het is een eenvoudige manier om zelf een website te maken of een blog te starten. Je kan dit op twee manieren realiseren in het klasgebeuren.
Ofwel maak je met de volledige klas samen één website. Hierop kan je thematisch te werk gaan door telkens wanneer je een nieuw thema start in de klas, je ook een nieuwe pagina of blogbericht maakt. Je kan foto's toevoegen, filmpjes plaatsen of verwijzen naar andere websites. Zo kan je elke week een momentje vrijmaken in je planning om samen met de leerlingen te brainstormen wat je zal posten op je website. Verdeel het werk onder alle leerlingen van de klas zodat ieder zijn bijdrage kan leveren. Zorg ervoor dat het niet telkens dezelfde leerlingen zijn die de foto's maken of de tekstjes typen. Jijzelf, als leerkracht, en alle leerlingen zullen op het einde van het jaar enorm tevreden zijn met het resultaat en het zal net zijn alsof je een boek vol herinneringen hebt gemaakt, maar dan online.
Een andere manier om weebly te integreren in je klas is door elke leerling een eigen blog te laten maken. Natuurlijk is dit dan eerder weggelegd voor leerlingen uit de derde graad die reeds vertrouwd zijn met het werken met computers en het schrijven van vlotte teksten. Je kan hen bijvoorbeeld rond een thema laten werken, ergens waarop ze moeten focussen doorheen het hele jaar. Hierbij denk ik meteen aan het weer bijvoorbeeld. Laat hen elke dag een foto nemen, ga samen naar het bos in de herfst of schrijf op hoe laat en hoelang het die dag heeft geregend. Je kan hen ook vrij laten in de keuze van hun thema, maar wees dan alert voor het kiezen van een te moeilijk onderwerp. Als een een meisje heel vaak bezig is met het maken van verschillende kapsels bij haar vriendinnen, laat haar dan een blog hierover maken. Zo kan ze haar trots delen met de hele klas. Bloggen kan enorm bevorderend werken voor leerlingen die soms wat onzeker zijn van zichzelf, aangezien ze op die manier hun talenten en interesses kunnen uiten. Weebly is dus enorm 'hot' en zeker een aanrader om te integreren in het klasgebeuren.

Op youtube vond ik een heel mooie tutorial om zelf een website/blog op weebly te creëren. Het is zeker en vast niet moeilijk, maar het filmpje kan je helpen wanneer je nog met vragen zit.
 
Foto
Het Parlement in Brussel, een prachtig gebouw dat van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bruist van levendige politici die komen debatteren, overtuigen, luisteren of bekritiseren. Ook in ons klein landje zijn allerlei systemen, zoals, gelukkig, in vele landen, gebaseerd op democratie. Vele zaken worden beslist door stemming, om maar het voorbeeld te nemen van ons parlement, waar steeds de meerderheid wint. 
Ook in de klas moet een zekere vorm van een democratie heersen. Naar mijn mening is het belangrijk je leerlingen aan te leren om steeds naar elkaars standpunten te luisteren en ook die van henzelf grondig te beargumenteren. Als deze eerste stap reeds toegepast wordt, ben je al een heel stuk dichter bij het bereiken van een fijne klassfeer. 
Een tweede aspect binnen democratie is het stemmen voor een bepaald voorstel. Nadat iedereen zijn voorstel heeft beargumenteerd, bijvoorbeeld voor een nieuw klasproject of -thema, wordt er gestemd. Het allerbelangrijkst is dan dat je als leerkracht aanleert aan je leerlingen dat ze niet voor hun vriendjes moeten stemmen, maar wel voor het voorstel waar zijzelf het meest achter staan. Met andere woorden: zorg voor een objectieve stemming, die bovendien ook anoniem is, zodat er geen ruzies kunnen ontstaan binnen je klas. Een stemming in ons systeem hoeft niet unaniem te zijn, aangezien een meerderheid, nl. 50% + 1, reeds volstaat. Op deze manier leer je je kinderen aan hoe ze later in de samenleving moeten democratisch handelen en hoe ze dit op een vlotte en eerlijke manier kunnen laten verlopen. 
Democratie is dus zeker en vast 'hot'!