Foto
Wil je graag de diversiteit van onze wereld aanbrengen in je klas maar weet je niet precies hoe? Vind je het moeilijk om een waaier aan culturen in je klas te brengen? Wil je kinderen iets meer leren over de wereld waarop ze leven? Weet je niet goed hoe je dit precies moet aanbrengen? En vooral: hoe doe je dit op een speelse, maar toch leerrijke manier? Mijn antwoord hierop is: contacteer het wereldcentrum.

Het wereldcentrum van de provincie Oost-Vlaanderen, is gelegen in een vleugel van de kazerne te Gent. Maak misschien best vooraf een afspraak als je even wil binnenspringen, zodat je zeker weet dat er iemand ter beschikking zal zijn. Je kan hier terecht met al je vragen rond cultuur en diversiteit. De mensen zullen je met plezier verder helpen. Er zijn twee mogelijkheden om het wereldcentrum bij je klasactiviteiten te betrekken.

Ofwel kan je, als leerkracht, individueel naar het wereldcentrum gaan en daar materiaal uitlenen om in je klas te gebruiken. Ik geef even een zelf uitgetest voorbeeld. Stel nu dat je rond het thema: ‘Een waaier aan culturen in de klas’ werkt. Dan kan je allerlei spullen en spelen uitlenen door gewoon even binnen te springen en een waarborg te betalen. Die krijg je dan terug wanneer je het materiaal komt terugbrengen, dus eigenlijk ontleen je alles volledig gratis. Voor dat thema heb ik zelf een koffer met tientallen muziekinstrumenten van over de hele wereld, enkele kookboeken met gerechten uit verscheidene landen en werelddelen, enkele boeken met enorme prenten i.v.m. klederdracht, knutselideeën i.v.m. verschillende bouwwerken en speelgoed van overal ter wereld uitgeleend - hieronder kan je de foto's van dat project bekijken. Zo had ik cultuur aan de hand van vijf pijlers, nl. eten, muziek, kledij, bouwkunst en speelgoed, in de klas gebracht. Je kan de leerlingen dan met het materiaal laten kennis maken door ze alles zelf te laten uitproberen.

Een tweede optie is dat je gewoon met je klas zelf naar het wereldcentrum gaat. Bel even op voorhand om een afspraak te maken, en de mensen zullen je met plezier verder helpen. Je kan in het centrum bijvoorbeeld, onder begeleiding, met je volledige klas verschillende spelletjes spelen, hierbij denk ik aan een spel waarbij je vragen moet oplossen over verschillende landen of een stelling met je eigen mening staven, en je op die manier punten kan verdienen en op een landkaart je land dat je kreeg toegewezen moet ‘verdienen’.  Zo breng je de kinderen van je klas in contact met de wereld, zowel geografisch als cultureel. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van activiteiten die je met de volledige klas kan uitvoeren. Ook organiseert het wereldcentrum enkele workshops; hiervoor kan hun website erg handig zijn om de workshop die je zoekt te vinden. Je geeft in de zoekfunctie in wat voor soort workshop je precies zoekt, en de resultaten verschijnen binnen enkele seconden op je scherm.

Neem dus zeker ook eens een kijkje op hun mooie website! Hierop staan nog allerlei tips, weetjes, contactmogelijkheden, etc. i.v.m. cultuur en diversiteit.

 
Foto
Als leerkracht zal je in je carrière soms wel eens voor grote vuren komen te staan. Wat doe je bijvoorbeeld met een kind in je klas dat geen sikkepit verstaat van wat je zegt? In België hebben we een rijkdom aan verschillende culturen. We hebben immigranten van overal ter wereld, wat enorm leuk is om telkens kleine stukjes van die grote wereld in je eigen land terug te zien.  Ook in je klas is het fijn om die verschillende culturen te hebben, aangezien je op die manier ook de kinderen uit ons land kan laten kennis maken met onze wereld.

Nu is het voor de kinderen die enkel Arabisch, Turks, Chinees of Spaans praten erg moeilijk om een taal als het Nederlands op te pikken. Gelukkig leert een kind enorm snel en zal het al snel, alleen al door op de speelplaats mee te spelen met andere kinderen, woorden oppikken uit onze taal. Het kind wordt bijna letterlijk in onze cultuur ‘gesmeten’ door plots het volledige dagelijks leven in ons land te moeten leiden. Naar de winkel gaan, televisie kijken, naar school gaan, etc. zal allemaal in een nieuwe taal gebeuren. 

In je klas zal je dit kind extra moeten ondersteunen en aangepast onderwijs moeten geven. Je zal met handen en voeten, met ondersteuning van beelden en prenten, oefeningen en nieuwe leerstof moeten uitleggen zodat het kind er iets van begrijpt. Nu zijn er ook hulpmiddelen van buitenaf beschikbaar om je te helpen in deze situatie. Ik denk aan de zorgleerkracht op school die enkele uurtjes extra individueel met het kind kan oefenen, een taalcursus die het kind naschools kan volgen of oefenen met een ict-ondersteuning door het kind individueel op de pc aan het werk te zetten. Er zijn speciaal websites ontworpen voor anderstalige nieuwkomers, zoals deze bijvoorbeeld. Op deze website wordt je gelinkt naar andere websites waarop oefeningen of spelletjes ter beschikking zijn. Deze site is enorm handig omdat, door de links naar de andere websites, je eigenlijk een verzamelaanbod krijgt van de verschillende mogelijkheden tot leren met de ondersteuning van ict. 

Ik haal even het voorbeeld aan van een van de gelinkte websites om te leren kloklezen. Je krijgt een klokje op het scherm waarbij jij moet zeggen hoe laat het precies is. Je hoeft er bijna niet voor te kunnen lezen, aangezien de klok visueel wordt weergegeven en cijfers universeel zijn.

Zo zijn er nog talrijke andere mogelijkheden om al spelend te leren, zonder dat er veel taal aan te pas komt.